Jdi na obsah Jdi na menu
 


Genesis MFB MarathOn LABE!

Dnes se podíváme zpátky do minulosti na to, jak to doopravdy bylo se zrodem MFB MarathOn LABE!

article preview

 

Dnes se podíváme zpátky do minulosti na to, jak to doopravdy bylo se zrodem MFB MarathOn LABE!
Myšlenka spojit marathonskou tratí dvě královská města, Kolín a Poděbrady, se možná narodila kdysi dávno a neznámo kde. První konkrétní úvahy nad uskutečněním této vize se datují přibližně do začátku druhé dekády 21. století. Ale opravdová hmatatelná Deklarace vizi uskutečnit byla podepsána mnohem později, až 27. června 2019. Byl čtvrtek, krásný letní den, krátce po letním slunovratu. Na levém břehu řeky Labe pod kolínským zámkem je přístav a nad ním restaurace Marina, z jejíž terasy je kouzelný výhled na zálabské panorama a Kmochův ostrov s majákem. V to čtvrteční odpoledne se sešel organizační tým 8. MFB 2019 k rozjímání a vyhodnocení úspěšné společné práce. Ve slunečních paprscích voněla řeka, čas od času projel vlak a křičelo říční ptactvo. Na konci oficiální části schůze předseda spolku Kolínská 14 Leoš Bešťák přednesl vizi uskutečnit v roce 2020 v rámci 9. MFB dávný sen: MFB MarathOn LABE. Tento bod programu u některých přítomných vyvolal zděšení, u některých naopak touhu uskutečnit něco nového. S přibývajícími čárkami na konzumním lístku v komunikačním kvasu přibývalo názorů a nápadů..... Již před soumrakem dávala nešťastná servírka najevo svou touhu jít domů, dokonce hrozila, že již žádné další čárky na spolkový konzumní lístek kreslit nebude, avšak přítomní členové organizačního výboru 8. MFB 2019 racionálně argumentovali, že pouze čekají na parník a protože ten do té chvíle nepřiplul, aby byla tak laskavá a čekání na parník přítomným v rámci svých možností zpříjemnila. Servírka na srozumitelný argument odpověděla, že do tohoto přístavu žádné parníky nepřiplouvají, čemuž přítomní členové organizačního výboru MFB nevěřili, jsou přeci v přístavu a považovali to od servírky za průhlednou záminku je přimět, aby místo čekání na parník šli domů pěšky anebo jeli vlakem z nedaleké železniční zastávky či použili taxislužbu. Avšak kšeft je svatý, a tak servírka rozumně svolila a na konzumní lístek po nedlouhé diskusi kreslila další čárky... a to bylo moc dobře, protože po nedlouhé chvíli byl z dálky slyšet charakteristický hluk lodního motoru a rýsoval se stále zřetelnější obrys, který se na řece od Poděbrad stále zvětšoval a nevelkou rychlostí blížil... Přítomní zbystřili své smysly a veškeré pochyby v tu chvíli byly dle předpokladu rozmetány! Skutečně, byl to “očekávaný” parník a dokonce měnil kurs o 180° na řece přímo pod terasou restaurace Marina! Cestující na palubě parníku se hlasitě zdravili se členy organizačního výboru na terase restaurace Marina, srdečně na sebe mávali. Trpělivost opět přinesla své plody, parník opravdu připlul a poté odplul, což je pro nás i pro další generace nezpochybnitelně zdokumentováno na fotografiích Libora Chwistka - viz obrázek. Nadšení přítomných funkcionářů MFB nebralo konce! Také proto na podpis nezbytně nutné Deklarace o zrodu MFB MarathOn LABE již z organizačního výboru měli sílu jen Martina Kolejová a Leoš Bešťák.
A tak se zrodil MFB MarathOn LABE® powered by 14ka! Má ve svých genech silný příběh již z 12. září roku 490 před Kristem. A legenda v úžasné délce 42.195m stále žije spolu s odkazem nevzdávat nic předem!
Zásadní vývojové milníky:
Také město Kolín má královský atletický počinek! MFB MarathOn LABE powered by 14ka! Životodárná řeka Labe diktuje podobu marathonské trati a poznává šampiony:
  • 2020, 13. červen - Petr Harnoš a Iva Kroužilová premiérově, obrátkově
  • 2021, 12. červen - Martin Kučera a Iva Kroužilová premiérově okruhově - PonthOn LABE
  • 2022, 11. červen - Josef Veber a Radka Churaňová premiérově lázeňskou kolonádou
  • 2023, 10. červen - Karel Splítek a Zuzana Kubínová
  • 2024, 8. červen - ??
A další příběhy na trati MFB MarathOn LABE píšete Vy! Je to tak a je to dobře! Potkáme se u Kolína!
2020 - Martin Šandera - FOTOreportáž maratonce
2022 - Martin Šandera -  další zápis čočkou fotoaparátu
 

 

 
 



Hlavní partneři

Město Kolín

VOLNO

POVODÍ LABE

obec Nová Ves I

obec Pňov - Předhradí

obec Oseček

město Poděbrady

obec Libice nad Cidlinou

obec Velký Osek

obec Veltruby

Středočeský kraj

SALOMON

SUUNTO

DEK

AVE

FIALA

Koli

KOTYS

VZP ČR

lifefood

Mediální partneři

kolinsky denik

7SPORT

Kiss Radio Delta

Archiv

Kalendář
<< únor >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      


Statistiky

Online: 14
Celkem: 1689293
Měsíc: 12790
Den: 678