Jdi na obsah Jdi na menu
 


U Kolína popáté

KOLÍN, 14. června - V sobotu 13. června proběhl v Kolíně již 5. mezinárodní festival běhu. Akce opět vytvořila příležitost pro pohybovou aktivitu malých i velkých příznivců atletiky. Upevnilo se také spojení s tradičním mezinárodním hudebním festivalem Kmochův Kolín, který hostilo město Kolín již v 52. ročníku.

KOLÍN, 14. června - V sobotu 13. června proběhl v Kolíně již 5. mezinárodní festival běhu. Akce opět vytvořila příležitost pro pohybovou aktivitu malých i velkých příznivců atletiky. Upevnilo se také spojení s tradičním mezinárodním hudebním festivalem Kmochův Kolín, který hostilo město Kolín již v 52. ročníku.

Amfiteátr na Kmochově ostrově opět vytvořil příjemné zázemí obklopené labskou vodou a vzrostlými stromy. Stín stromů byl letos o to vzácnější, jelikož bohové seslali na Kolín krásné letní počasí, které však vytvořilo pro závodníky extrémní pekelné podmínky a s tím spojené nové výzvy. O to více vhod přišlo mnohým zkrácení tradičních tratí. Z důvodu kompletní rekonstrukce ocelové příhradové lávky přes rameno řeky Labe, která je součástí tratí, byli pořadatelé nuceni v letošním ročníku provést několik změn: „Především jsme přesunuli místo startu od městského klenotu, chrámu sv. Bartoloměje, na Kmochův ostrov. Komunikovali jsme s vedením stavební firmy, která zajišťuje rekonstrukci lávky, ale práce se nepodařilo dokončit do začátku letošních městských slavností,“ říká Leoš Bešťák, předseda pořádajícího občanského sdružení Kolínská 14. Na průběh závodu po zrekonstruované krásné lávce se mohou závodníci těšit v příštím ročníku, kdy taktéž již budou dokončeny terénní práce a další inovace na Kmochově ostrově v okolí přístaviště. Inovací tratí pro letošní rok byla městem provedená rekonstrukce stezky vedoucí kaštanovou alejí podél Medvědí louky. Úvod slavností běhu obstaral Kmochův sprint dětí, který nahradil Dlouhou míli z předchozích ročníků. Disciplína se odehrála na cílové rovince, stezce vedoucí páteřně Kmochovým ostrovem do cíle hlavního závodu. Urputnost všech dětí byla jistě inspirující a za to si děti vysloužily odměnu a diplom.  Následně se již vše schylovalo ke startu závodu na Kmochově ostrově. Startovní čára byla tentokrát umístěna před historickým altánem za dohledu busty velkého hudebníka Františka Kmocha. Závodníky na startu přivítal a povzbudil starosta města Kolína Vít Rakušan a Leoš Bešťák, předseda organizačního výboru. „Přeji všem závodníkům, aby se navzdory extrémním podmínkám ve zdraví vrátili do cíle,“ řekl mimo jiné ve svém proslovu starosta města Kolína Vít Rakušan, který se opět sám postavil na start tratě 15 km, stejně tak jako ve všech předcházejících ročnících. Startérem letošního ročníku byl Ing. Zbyněk Verfel, zástupce ředitele Městské policie Kolín, který píšťalkou poslal 194 závodníků na trať, do boje s dusnem a vedrem. „Jsem rád, že Zbyněk Verfel pátý ročník odstartoval. Chtěli jsme tak poděkovat Městské policii Kolín za profesionální práci, kterou pro nás a všechny závodníky odvedla ve všech dosavadních ročnících a ochránila tak bezpečnost všech účastníků našich závodů,“ řekl Leoš Bešťák.

Závodní vrchol s kvalitou

Po startu se houf běžců přes visutou lávku nad řekou Labe dostal k Medvědí louce a následně do lesoparku Borky, za kterým se na druhém kilometru tratě 15 a 7 km oddělily. Zatímco běžci na kratší trati se stáčeli k břehu Labe a zpět k cíli, borci na delší trati směřovali do pekelné výhně mezi Spálenkou (jak symbolický byl v sobotu název této lokality) a obcí Veltruby. Trýzeň byla o to výraznější, že závodníci běželi podél jezera Hradišťko, které je oblíbenou lokalitou místních obyvatel pro vodní sporty. Teplota šplhala ve stínu k 30 st. C….. Po průběhu útulnou obcí Veltruby, která byla kandidátem na obec roku, čekala závodníky občerstvovací stanice a za malou chvíli státem chráněný lužní les, který poskytl běžcům trochu svěžího vzduchu. Cílovou pásku protnul Martin Kučera z Brna v čase 48:26 s téměř dvouminutovým náskokem před Leošem Pelouchem z Chotěboře. Třetí místo vybojoval Josef Poduška ze Sokola Unhošť. Vítězkou v kategorii žen se stala Tereza Zuzánková (AC TEPO Kladno), která v Kolíně zvítězila počtvrté za sebou! Trať byla přehledně vyznačena, což ocenili mnozí závodníci. Navigační systém tratě zabezpečila společnost EUROVIA.

Všechna startovní čísla byla slosována v pestré tombole o užitečné ceny, které věnovala společnost INTERSPORT a další partneři o. s. Kolínská 14. Absolutní vítěz MFB 2015 Martin Kučera zvedl na podiu originální putovní cenu, dílo českých sklářů, na kterou bude nesmazatelně zaryt po vítězi předchozích tří ročníků Vítu Pavlištovi.

Setkání generací

Že je běh sportem pro každého v každém věku dokázalo setkání generací. U Kolína se potkali také Jaroslav Gaman (ročník 1935) a Eliška Herelová (r. 2005). Uznání a obdiv zaslouží také Vincent Mojžíš (r. 1937), který zdolal trať 15 km!

Událost uzavřel Leoš Bešťák poděkováním závodníkům, partnerům, dobrovolníkům a všem organizátorům. Následně slavnostní fanfára trubačů letošní MFB 2015 odtroubila. Bohové událost definitivně uzavřeli silnou letní bouřkou, která nad Kolínem udeřila v odpoledních hodinách.

 
 



Hlavní partneři

Město Kolín

VOLNO

POVODÍ LABE

obec Nová Ves I

obec Pňov - Předhradí

obec Oseček

město Poděbrady

obec Libice nad Cidlinou

obec Velký Osek

obec Veltruby

Středočeský kraj

SALOMON

SUUNTO

DEK

AVE

FIALA

Koli

KOTYS

VZP ČR

lifefood

Mediální partneři

kolinsky denik

7SPORT

Kiss Radio Delta

Archiv

Kalendář
<< únor >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      


Statistiky

Online: 15
Celkem: 1689302
Měsíc: 12791
Den: 675