Jdi na obsah Jdi na menu
 


Potkali se u Kolína posedmé! Kučerův vítězný hattrick

KOLÍN, 10. června - V sobotu 9. června proběhl v Kolínem již 7. mezinárodní festival běhu (MFB). Akce opět vytvořila příležitost pro pohybovou aktivitu malých i velkých příznivců atletiky. Upevnilo se také spojení s tradičním mezinárodním hudebním festivalem Kmochův Kolín, který hostilo město Kolín již v 55. ročníku. Byl to povedený festivalový víkend.

Potkali se u Kolína posedmé! Kučerův vítězný hattrick

7. Mezinárodní festival běhu 2018 v Kolíně se vydařil

KOLÍN, 10. června - V sobotu 9. června proběhl v Kolínem již 7. mezinárodní festival běhu (MFB). Akce opět vytvořila příležitost pro pohybovou aktivitu malých i velkých příznivců atletiky. Upevnilo se také spojení s tradičním mezinárodním hudebním festivalem Kmochův Kolín, který hostilo město Kolín již v 55. ročníku. Byl to povedený festivalový víkend.

 

   Amfiteátr na Kmochově ostrově opět vytvořil příjemné zázemí obklopené řekou Labe a vzrostlými stromy, které nabídly žádaný a příjemný stín. Dopoledne bylo oblačné a teplota kolem 20 st.C. Start se opět uskutečnil v bezprostřední blízkosti magické stavby, chrámu sv. Bartoloměje, gotického skvostu, na jehož obnovu povolal ve 14. století císař Karel IV. svého dvorního architekta Petra Parléře. Ještě před startovním výstřelem všechny přítomné společně přivítali starosta Kolína Mgr. Vít Rakušan a Ing. Leoš Bešťák jménem pořádajícího spolku.  „Chci poděkovat městu Kolínu za podporu, kterou pro pořádání těchto závodů dostáváme a ocenit sedmý aktivní start pana starosty ve všech sedmi ročnících. Přeji panu starostovi železné zdraví a chuť i do ročníků následujících,“ řekl mimo jiné Leoš Bešťák, předseda pořádající spolku Kolínská14. Následně přivítal přítomné starosta Kolína Vít Rakušan a na konci svého příspěvku požádal přítomné o symbolickou minutu ticha za nedávno zesnulého kolegu, starostu obce Veltruby Ing. Ivana Kašpara. „Pan starosta Kašpar nám s organizací od prvního ročníku vždy a ochotně pomáhal, v minulém ročníku byl čestným startérem. Čest jeho památce,“ řekl ve svém projevu k přítomným Vít Rakušan. Ve stínu mohutného chrámu se následně rozlehlo hrobové ticho, které v následné minutě ukončila svým výstřelem Kateřina Šafránková, členka Sokola Kolín, česká atletická hvězda, olympijská reprezentantka a česká rekordmanka v hodu kladivem. V 10:00 tedy zazněl startovní výstřel z pistole, kterou držela pevnou rukou Kateřina a snad rozstřelila oblaka nad sebou. Sluníčko začalo svítit na tratě 162 startujícím a v teplotě blížící se třicítce vytvořilo závodníkům polabské peklo! „Jsem ráda, že se mohu jako kolínská patriotka v nabitém programu této příjemné akce zúčastnit. Odpoledne odjíždím na mítink do Polska, tak se vše pěkně sešlo,“ řekla Kateřina Šafránková.

Na startu nechyběl hlavní favorit závodu na 15 km, vítěz dvou předchozích ročníků Martin Kučera (VSK Univerzita Brno) ani Tereza Zuzánková (AC Turnov), z minulosti držitelka již čtyř triumfů na trati 15km. Hvězdou ve startovním poli byla nepochybně Zuzana Kocumová (Inov-8 Team), bývalá česká reprezentantka v běhu na lyžích a olympionička z Nagana 1998, kde ve štafetě finišovala na 6. místě. Nyní se na vrcholové úrovni věnuje závodům Spartan Race a je majitelkou tří titulů mistryně Evropy a dvou titulů mistryně světa. Na startu vedle již zmíněného Víta Rakušana nechyběl ani místostarosta Kolína Michael Kašpar a je nutno ocenit, že oba jmenovaní pánové prokropili závodní tratě poctivými potůčky potu, stejně jako všichni ostatní závodníci.

 Od posledního ročníku byly provedeny inovace a vylepšení závodních tratí. Nově organizátoři směrují závodníky do Námořnického stromořadí, což je společný projekt 1. ZŠ Bezručova Kolín a města Kolína. V roce 2017 prvňáčci jmenované školy s paní učitelkou vysadili každý svou lípu, celkem 22 stromů v novém stromořadí. Budeme během let sledovat, jak se lipám na Spálence daří! Závodníci jistě ocenili, že trasa 15 km je nově odvedla z lokality rodinných domů Spálenka na kraj lesoparku Borky. Také v dohledu dvou kolínských pohádkových medvědů, kteří dohlíží nad závodní tratí v úseku Medvědí louky, došlo k viditelné změně. Byla provedena kompletní rekonstrukce rozbité části závodní tratě před vstupem do lesoparku.

V programu MFB opět nechyběla Dlouhá míle, která je pravděpodobně vůbec jeden z nejdelších takzvaně rodinných běhů, které se napříč světem pořádají! Jeho náročnost částečně zmírňuje skutečnost, že je svým podélným profilem veden z kopce dolů, k hladině řeky Labe. „U nás na MFB děti nepovažujeme za jakési předskokany hlavních závodů a tak děti na Dlouhou míli vysíláme společně se všemi elitními závodníky, jedním startovním výstřelem a v trase opravdové závodní tratě bez rozdílu věku, pohlaví a rasy,“ vysvětluje Leoš Bešťák. Urputnost všech dětí na trati Dlouhé míle s registrovanými startovními čísly na hrudi byla velmi inspirující a za to si všechny děti v cíli vysloužily medaili, odměnu a diplom. Nově od letošního ročníku nese tento nejen rodinný závod název VOLNO – Dlouhá míle. Záštitu nad tímto bodem MFB převzalo Středisko respitní péče VOLNO v Kolíně, které podporuje rodiny pečující o děti a mladé dospělé s autismem, mentálním a kombinovaným postižením. „Jsme velmi rádi, že mohou být naše děti do příprav závodů aktivně zapojeny, také v letošním roce se zaujetím vyráběly pro závodníky medaile. Chceme do budoucna hledat nové náměty spolupráce,“ řekla Ing. Ludmila Chwistková, ředitelka Střediska.

O hladký průběh městem Kolínem se opět postarala Městská policie Kolín, která pod velením Ing. Zbyňka Verfla odvedla profesionální práci, stejně jako ve všech předcházejících ročnících a závodníci tak mohli cítit bezpečí na závodních tratích doslova na každém kroku.

 

Závodní vrchol: Martin Kučera získává zlatý hattrick, Tereza Zuzánková vítězí popáté.

   Po startu se houf běžců brzy dostal na hlavní kolínské Karlovo náměstí, kde se propojil s probíhajícím hudebním festivalem, dále se peloton běžců tradičně stočil na břeh Labe, kde pod historickým centrem města směřoval na Kmochův ostrov a přes Medvědí louku do toužebného stínu lesoparku Borky, za kterým se tratě 15 a 7 km po průběhu Námořnickým stromořadím s občerstvením oddělily. Zatímco běžci na kratší trati se stáčeli k pravému břehu Labe a proti proudu řeky k cíli, borci na delší trati směřovali do náruče živé obce Veltruby. Hned za vstupem do obce čekala závodníky před 8 km druhá občerstvovací stanice. Startovní pole již bylo značně rozptýlené. Po pekelných dlouhých chvílích mezi 6 – 8 km otevíral svou náruč státem chráněný lužní les, který poskytl běžcům další porci svěžího vzduchu a hlavně stínu. A pak již proti proudu Labe návrat na Kmochův ostrov. Cílovou pásku protnul na 15 km trati jako první dnes dominantní Martin Kučera z Brna v čase 52:11 a s několikaminutovým náskokem si tak mohl vychutnávat krásná kolínská panoramata. Martin Kučera tak vybojoval nepřerušený vítězný hattrick a bude tak zaryt mezi legendy MFB. Vítězkou v kategorii žen se stala Tereza Zuzánková, která již legendou MFB je a připisuje si tak svůj pátý triumf z polabského pekla. Dvojnásobná světová šampionka ze Spartan Race Zuzana Kocumová zcela ovládla kategorii žen 7km, mezi muži na 7km vítězí Tomáš Lášek (Decathlon Černý Most). Navzdory opravdu těžkým podmínkám, které závodníky na tratích sužovaly, nikdo nevzdal a všem tak patří poklona a uznání.

   Trať byla přehledně vyznačena, což ocenili mnozí závodníci. Navigační systém tratě zabezpečila společnost EUROVIA a průběh městem zabezpečila Městská policie Kolín. Všechna startovní čísla byla slosována v pestré tombole o reklamní předměty, které laskavě věnovali partneři spolku Kolínská 14. Absolutní vítěz MFB 2018 Martin Kučera potřetí za sebou zvedl na podiu originální putovní cenu, dílo českých sklářů, na kterou bude nesmazatelně zaryt vítězným hattrickem. Zvláštní poděkování patří všem,  kteří nám s dobrou vůlí pomáhali.

 

Setkání generací

Že je běh sportem pro každého a v každém věku dokázalo tradiční nejen pódiové setkání generací. U Kolína se potkali také Petr Brzák (Polepy, r. 1951)  a Sára Herelová (LESK Kolín, r. 2008), která proletěla trať 7km (7.220m přesně) za 36:01 a sebrala tak podium v této kategorii své sestře Elišce Herelové (LESK Kolín, r.2005), která byla nejmladší účastnicí v předchozích ročnících a také za výkon v letošním ročníku zaslouží velké uznání.

Festival běhu se tradičně konal současně s 55. mezinárodním hudebním festivalem Kmochův Kolín a stejně tak tomu bude za rok, v červnu 2019. Ať žije MFB 2019!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 



Hlavní partneři

Město Kolín

VOLNO

POVODÍ LABE

obec Nová Ves I

obec Pňov - Předhradí

obec Oseček

město Poděbrady

obec Libice nad Cidlinou

obec Velký Osek

obec Veltruby

Středočeský kraj

SALOMON

SUUNTO

DEK

AVE

FIALA

Koli

KOTYS

VZP ČR

lifefood

Mediální partneři

kolinsky denik

7SPORT

Kiss Radio Delta

Archiv

Kalendář
<< únor >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      


Statistiky

Online: 19
Celkem: 1689114
Měsíc: 12733
Den: 551