Jdi na obsah Jdi na menu
 


MFB 2017: odstartováno od chrámu sv. Bartoloměje

V sobotu 10. června proběhl v Kolíně již 6. mezinárodní festival běhu. Akce opět vytvořila příležitost pro pohybovou aktivitu malých i velkých příznivců atletiky. Upevnilo se také spojení s tradičním mezinárodním hudebním festivalem Kmochův Kolín, který hostilo město Kolín již v 54. ročníku.

KOLÍN, 11. června - V sobotu 10. června proběhl v Kolíně již 6. mezinárodní festival běhu. Akce opět vytvořila příležitost pro pohybovou aktivitu malých i velkých příznivců atletiky. Upevnilo se také spojení s tradičním mezinárodním hudebním festivalem Kmochův Kolín, který hostilo město Kolín již v 54. ročníku. 

 Amfiteátr na Kmochově ostrově opět vytvořil příjemné zázemí obklopené labskou vodou a vzrostlými stromy. Příjemná noční dešťová přeháňka a teploty pod 20 st. C slibovaly atakování traťových rekordů na tratích, které se opět vrátily do tradičního formátu. Po předchozí náročné rekonstrukci ocelové příhradové lávky, která se klene přes rameno řeky Labe na Kmochův ostrov, jsme se opět mohli postavit na start v dosahu magické stavby, chrámu sv. Bartoloměje, gotického skvostu, na jehož obnovu povolal ve 14. století císař Karel IV. svého dvorního architekta Petra Parléře. „Po třech letech se vracíme k chrámu sv. Bartoloměje a věříme, že všichni závodníci v místní atmosféře naberou mentální sílu pro náročné, ale krásné tratě. Málokterý závod má takovou stavbu na dotek svého startu, a tratě vůbec,“ říká Leoš Bešťák, předseda pořádající Kolínská 14. Od posledního ročníku byly taktéž dokončeny terénní práce a další inovace na Kmochově ostrově v okolí přístaviště lodí a šlapadel, což činí ostrovní lesopark ještě více přitažlivým, nejen kvůli novému majáku na jeho cípu. A v neposlední řadě je důležité zmínit, že dohled nad závodní tratí v úseku Medvědí louky mají nově dva kamarádi, kolínští medvědi z pohádky, jeden velkej a druhý malej!

   Úvod slavností běhu obstaralo uvítání závodníků osobně od starosty obce Veltruby Ing. Ivana Kašpara a starosty města Kolína Mgr. Víta Rakušana, který se se startovním číslem 116 opět postavil na start a drží tím stoprocentní účast ve všech šesti ročnících! A je nutno ocenit, že závodní trať pan starosta Rakušan prokropil mnoha poctivými kapkami potu! Ještě předtím před startem pozval starosta Rakušan všechny přítomné na návštěvu již probíhajícího 54. hudebního festivalu, který prolomil svůj divácký rekord a který navštívilo více než 7.000 diváků! Do programu MFB se opět vrátila Dlouhá míle, která se v předchozím ročníku kvůli již zmíněné rekonstrukci ocelové lávky nemohla uskutečnit. Dlouhá míle je pravděpodobně vůbec jeden z nejdelších takzvaně rodinných běhů, které se napříč světem pořádají! Jeho náročnost částečně zmírňuje skutečnost, že je svým podélným profilem veden z kopce dolů, k hladině řeky Labe. „U nás na MFB děti nepovažujeme za jakési předskokany hlavních závodů a tak děti na Dlouhou míli vysíláme společně se všemi elitními závodníky, jedním startovním výstřelem a v trase opravdové závodní tratě bez rozdílu věku, pohlaví a rasy,“ vysvětluje Leoš Bešťák. O startovní výstřel pro všechny přítomné závodníky se postaral starosta Veltrub Ing. Kašpar, který závodníky startující na 15 km trati pozval na první občerstvovací stanici, umístěnou právě v obci Veltruby, přibližně v polovině trasy. Urputnost všech dětí se startovními čísly na hrudi na trati Dlouhé míle byla velmi inspirující a za to si všechny děti v cíli vysloužily medaili, odměnu a diplom. O hladký průběh městem Kolínem se opět postarala Městská policie Kolín, která pod velením Ing. Zbyňka Verfla odvedla profesionální práci, stejně jako ve všech předcházejících ročnících a závodníci tak mohli cítit bezpečí na závodních tratích.

Závodní vrchol s traťovým rekordem

   Po startu se houf běžců brzy dostal na hlavní kolínské Karlovo náměstí, kde se propojil s probíhajícím hudebním festivalem, dále se peloton stočil na břeh Labe kde pod historickým centrem města směřoval na Kmochův ostrov a přes Medvědí louku do stínu lesoparku Borky, za kterým se tratě 15 a 7 km oddělily. Zatímco běžci na kratší trati se stáčeli k břehu Labe a zpět k cíli, borci na delší trati směřovali do náruče obce Veltruby, které již na 7km vítali značně rozptýlené startovní pole. Po vstupu do útulné a živé obce Veltruby, která je žhavým kandidátem na vesnici roku, čekala závodníky před 8 km občerstvovací stanice a za malou chvíli státem chráněný lužní les, který poskytl běžcům porci svěžího vzduchu. A pak již proti proudu Labe návrat na Kmochův ostrov. Cílovou pásku protnul na 15 km trati jako první Martin Kučera z Brna (Eleven Run Team) v čase 50:18, ale moc klidu na kochání se krásnými kolínskými panoramaty v závěru neměl, neboť ho jako chrt stíhal kolínský borec Milan Janoušek (Sokol Kolín Atletika), jehož finiš byl strhující a zaostal na druhém místě o pouhých šest vteřin! Třetí místo vybojoval Jiří Miler, vůbec první vítěz MFB z roku 2011. Vítězkou v kategorii žen se stala Daniela Havránková z Kerteamu v traťovém rekordu 58:04, ale ani Daniela v závěru moc klidu neměla, pouhých pět vteřin za vítězkou je druhá Markéta Gajdorusová z SK Chotěboř. Pro třetí místo si doběhla Tereza Zuzánková (AC TEPO Kladno), která v Kolíně zvítězila v předchozích čtyřech ročnících!

   Trať byla přehledně vyznačena, což ocenili mnozí závodníci. Navigační systém tratě zabezpečila společnost EUROVIA a průběh městem zabezpečila Městská policie Kolín. Všechna startovní čísla byla slosována v pestré tombole o užitečné ceny, které laskavě věnovali partneři Kolínské 14. Absolutní vítěz MFB 2017 Martin Kučera zvedl na podiu originální putovní cenu, dílo českých sklářů, na kterou bude opět nesmazatelně zaryt, neboť obhájil své vítězství z předchozího ročníku, byť tentokrát jen velmi těsně!

Setkání generací

   Že je běh sportem pro každého a v každém věku dokázalo tradiční nejen pódiové setkání generací. U Kolína se potkali také Vincent Mojžíš (r. 1937), který zdolal trať na 15 km a Eliška Herelová (r. 2005), která prošla trať 7 km za 37:16.

Festival běhu se tradičně konal současně s 54. mezinárodním hudebním festivalem Kmochův Kolín a stejně tak tomu bude za rok, v červnu 2018.

 
 



Hlavní partneři

Město Kolín

VOLNO

POVODÍ LABE

obec Nová Ves I

obec Pňov - Předhradí

obec Oseček

město Poděbrady

obec Libice nad Cidlinou

obec Velký Osek

obec Veltruby

Středočeský kraj

SALOMON

SUUNTO

DEK

AVE

FIALA

Koli

KOTYS

VZP ČR

lifefood

Mediální partneři

kolinsky denik

7SPORT

Kiss Radio Delta

Archiv

Kalendář
<< únor >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      


Statistiky

Online: 12
Celkem: 1689205
Měsíc: 12767
Den: 615